PREMIERĂ : Luni, cel mai tânăr jucător din clasamentul ATP va fi un român în vârstă de doar 15 ani ! Cine este el

 

Deşi, cu mici excepţii, tenisul masculin românesc nu trece printr-o perioadă grozavă, iată că un junior din Bucureşti bifează o premieră pentru România, urmând a deveni, începând de luni, cel mai tânăr jucător din clasamentul ATP !

Numele lui este Filip Jianu şi are doar 15 ani ! Născut pe data de 18 septembrie 2001 în capitala ţării noastre, el a obţinut la sfârşitul lunii trecute primele sale victorii pe un tablou principal al unui turneu de pe circuitul profesionist. Acestea au venit la Curtea de Argeş, în cadrul Futures-ului de $15.000 organizat acolo. Filip a beneficiat de un Wild Card şi a trimufat în faţa italienilor Nicolo Turchetti (locul 870) şi Claudio Fortuna (locul 542), adjudecându-şi astfel două puncte ATP, cu ajutorul cărora va poposi pe locul 1530 !

La juniori (ITF Juniors Rankings), tânărul bucureştean se află pe locul 121, fiind al 4-lea cel mai tânăr şi în acea ierarhie, până la poziţia lui ! Acolo are trei titluri la simplu, printre care unul de tip Grade 2, obţinut în Bulgaria, în primăvară (foto 1). Iată şi alte câteva detalii de bază despre jucătorul nostru : este antrenat de Dragoş Enache şi legitimat la clubul CS Dinamo Bucureşti. Are deja contract cu firma de management sportiv IMG şi se antrenează în anumite perioade în cadrul academiei acestora, în Florida (SUA, foto 2). Pe partea de echipament şi rachete de tenis este sponsorizat de Asics, respectiv Wilson, iar de un mic ajutor financiar mai beneficiază şi din partea directorului APS Holding România, Victor Angelescu.

De dragul statisticii şi nu pentru a face comparaţii ieşite din comun sau a genera presiune în mod inutil, vă mai prezentăm şi când au pătruns în clasamentul ATP primii cinci mari campioni din topul mondial de simplu :

1. Andy Murray - 16 ani, 2 luni şi 6 zile
2. Rafael Nadal - 15 ani, 3 luni şi 21 de zile
3. Stan Wawrinka - 16 ani, 5 luni şi 27 de zile
4. Novak Djokovic - 16 ani, o lună şi 15 zile 
5. Roger Federer - 16 ani, o lună şi 14 zile

Daniel Radu

Foto : facebook Filip Jianu

Comentarii