Retrospectivă Jocurile Olimpice Handbal Masculin, runda I
Sâmbătă 28 iulie s-a desfășurat prima etapă la handbal masculin din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, o etapă cu multe partide atractiv, iar surprizele nu au încetat să apară. În cele ce urmează vom trece în revistă principalele evenimente din această rundă inaugurală.
Meciul primei runde la JO Paris, handbal feminin
Danemarca vs Franța 37-29
Poate a fost prea devreme pentru o întâlnire de cel mai ridicat grad încă din prima etapă, fiind cunoscut faptul că echipele mari cresc odată cu avansarea în competiție. Franța și Danemarca sunt finalistele ultimelor 2 competiții majore, Campionatul European din acest an, respective cel mondial de anul trecut. Așdar runda inaugural ne-a adus un duel de foc între Franța, care este și țară organizatoare și Danemarca, cele 2 fiind primele favorite la câștigarea titlului olimpic.
Favorită la casele de pariuri, Franța a început bine partida și a condus cu 2-5 și apoi 4-9, iar lucrurile stăteau exact cum își doreau fanii francezi. Danemarca și-a amintit repede că este campioană mondială în exercițiu și s-a apropiat încet , dar sigur de adversar, prin contraatacuri tăioase, dar și beneficiind de aportul unui portar aflat în mare formă. Așadar în minutul 22 s-a restabilit din nou egalitatea (12-12), iar danezii au încheiat în avantaj prima repriză (18-17), o repriză spectaculoasă cu 35 de goluri și răsturnări de scor.
În partea secundă danezii au intrat mai bine și au înscris de 3 ori la rând, iar tabela indica 21-17 pentru nordici. Franța nu a mai reușit să egaleze dar a ținut aproape de adversary până în minutul 45 când Danemarca avea avans de un singur gol 26-25. De aici însă, echilibrul s-a rupt, iar danezii au înscris o serie de 5 goluri, iar zarurile erau aruncate. Finalul a fost unul liniștit cu un avantaj considerabil și în creștere pentru danezi, care au bifat un success mare, scor final 37-29, însă competiția este doar la început.
Alte partide din cadrul primei runde
- Germania vs Suedia 30-27
Germania și Suedia au disputant finala mica a campionatului European din Germania din luna ianuarie, iar atunci suedezii câștigau bronzul.Suedia pornea cu prima șansă și acum, însă așa cum anticipam și în avancronica etapei, Germania are o echipă tânără, în creștere, capabilă de rezultate mari. Așadar, Suedia era favorite cu o cotă de 1.36 la casele de pariuri (Superbet), însă în teren lucrurile au stat diferit.
Prima repriză s-a desfășurat sub semnul echilibrului, ambele echipe trecând pe rând la conducere pe tabelă, însă fără a se desprinde decisiv. A fost o repriză închisă, cu goluri puține, iar la pauză Germania conducea cu un gol diferență, scor 12-11.
În partea a doua rezultatul de egalitate s-a mai consemnat în câteva rânduri, ultima oară în minutul 48, când tabela indica 21-21. Apoi nemții au fost mai inspirați și s-au distanțat la 3 goluri (25-22), după care nu au mai cedat până la final și au bifat o victorie mare (30-27), într-o partidă în care porneau cu șansa a doua.
- Croația vs Japonia 30-29
Croația avea o cotă mică la principalele case de pariuri, în jur de 1.08, însă a avut destul de mult de suferit în acest meci de debut împotriva Japoniei. Partida a început cu 2 goluri are niponilor, urmate de 4 ale croaților. Croații au condus în primul sfert la un gol două în permanență și așteptau să se distanteze decisiv. Contrar așteptărilor japonezii au avut în partea a doua a primei reprize o evoluție surprinzător de bună, iar de la scorul de 13-13 în minutul 25, au înscris de 5 ori la rând fără a încasa niciun gol. Astfel, la pauză tabela indica un halucinant 13-18 pentru Japonia, care avea o cotă de 11.00 înaintea partidei la casele de pariuri (Betano).
Mai mult croații nu au reușit să înscrie în ultimele 8 minute ale primului mitan, iar a doua repriză se anunța a fi una extrem de dificilă pentru europeni. În debutul părții secunde, Japonia și-a mărit avantajul chiar la 6 goluri și a condus cu 17-23. De aici însă, croații au izbutit în sfârșit o serie de 5 goluri și s-au apropiat la un singur gol de adversary (22-23). În minutul 48 era egal, 24,24, după care croații au preluat conducerea (25-24). Ultimele minute au fost dramatice, însă croații au smuls o victorie în cele din urmă, la limită ce-I drept, scor 30-29. În urma acestui rezultat, Japonia se înscrie în rândul echipelor bune ale turneului, având o prestație meritorie.
- Spania vs Slovenia 25-22
Desigur, spaniolii erau favoriți înaintea partidei, însă nu aveau o partidă tocmai ușoară, gruparea slovenă fiind capabilă să încurce calculele unor echipe mai bine cotat de-a lungul timpului.
Slovenia a început mai bine și a condus în debutul partidei (4-6), avantaj pe care l-a mărit până la pauză, scor 8-11. Spania a reușit să marcheze doar 8 goluri în prima repriză, ceea ce era un semnal de alarmă pentru antrenorul iberic, care trebuia să schimbe ceva pentru a întoarce soarta meciului.
În partea a doua Slovenia și-a menținut avantajul de 3 goluri în primele 5 minute (11-14 în min 35), după care Spania a egalat la 14. La scorul de 15-16 pentru sloveni, ibericii au marcat de 4 ori la rând și s-au distanțat pentru prima oară la 3 lungimi (19-16). Acest svanataj s-a dovedit a fi decisive, iar Spania a reușit să-l mențină până la ultimul fluier, când tabela indica 25-22.
Așadar o victorie obținută de spanioli grației evoluției din partea a doua, însă și Slovenia a căzut în mitanul secund.
- Ungaria vs Egipt 32-35
O partidă aprig disputată am avut între Ungaria și Egipt în cadrul acestei runde. Egiptul avea o cotă de 1.75 la casele de pariuri, însă maghiarii au avut o evoluție bună și în ultimul meci de la Campionatul mondial când au pierdut doar în prelungiri cu egiptenii, în partida pentru locurile 7-8.
Egiptenii au început mai bine și au condus în primele minute cu 1-4, apoi și-au mărit încet dar sigur avansul. În minutul 16, Egiptul conducea deja cu 6 goluri diferență (6-12), iar diferența maximă a primei reprize a fost de 8 goluri (7-15, 8-16). Totuși maghiarii au reușit să reducă din ecart până la pauză, iar la vestiare mai aveau un deficit de 5 goluri (15-19). Egiptenii nu au gestionat acest avantaj, iar în primele 10 minute ale părții secunde s-au văzut egalați, scor 23-23. Au urmat 18 minute de echilibru, iar în minutul 58, scorul era de 32-33. Totuși, egiptenii au reușit să înscrie ultimele 2 goluri ale partidei și au obținut un succes la 3 goluri diferență, scor 32-35.
Tot în această rundă inaugural, Norvegia a trecut de Argentina (36-31), după ce la pauză conducea cu 7 goluri diferență (22-15).